četvrtak, 4. listopada 2012.

Treći dan radionice

PIŠE Vanda Krstinić


Budimo se rano i odlazimo u Konzervatorski odjel na doručak. Nakon toga žurimo u Gradsku galeriju Striegl gdje nas dočekuju Branka Sešo i Anica Gašparić, dvije gospođe koje su osamdesetih godina radile u Željezari Sisak. Gospođa Sešo je nekoliko godina vodila Koloniju likovnih umjetnika, dok je gospođa Gašparić radila kao metalurg i kulturni animator.

U razgovoru smo doznali puno korisnih informacija o Koloniji i životu radnika. Gospođe su se prisjetile umjetnika i njihovih radova. S tugom u glasu pričale su o nekad bogatoj umjetničkoj zbirci Željezare Sisak, čiji su ostaci nedavno predani na čuvanje Gradskom muzeju Sisak. Riječ je o radovima koji su prikazani na izložbi "Kolonija likovnih umjetnika Željezare Sisak 1971. - 1990.". Osobito je dirljiva bila priča gospođe Sešo o spašavanju skulpture Vere Fischer Simetrija koja se nekoć nalazila ispred hotela Panonija, a danas je smještena ispred zgrade Metalurškog fakulteta.

Pokazali smo im fotografije 38 sačuvanih skulptura, a one su se pokušale prisjetiti njihovog izvornog izgleda i smještaja. Informacije koje smo prikupile od gospođe Sešo i gospođe Gašparić bit će nam od velike pomoći u radu.


Razgovor s Brankom Sešo i Anicom Gašparić u Gradskoj galeriji Striegl (foto: S. M. Sunara)


Gospođa Sešo pokazuje skulpturu Aleksandra Srnca koja je pripadala zbirci Željezare Sisak, ali joj danas nema traga (foto: S. M. Sunara)

Nakon intervjua posjetili smo Željezaru Sisak, čiji se dio danas nalazi u vlasništvu talijanske tvrtke ABS. Tamo smo trebali dokumentirati stanje četiriju skulptura. Fascinirala nas je veličina i masivnost stare Željezare. Jednako je fascinantna šuma koja okružuje tvorničke pogone. Šetajući između postrojenja u potrazi za skulpturama, pokušali smo zamisliti kako je to moralo izgledati kada je tvornicom svakoga dana kolalo 14 000 radnika...


Mjerenje i opisivanje skulpture nepoznatog autora pred upravnom zgradom ABS-a (foto: S. M. Sunara)


Skulptura Dubravke Dube Sambolec zarasla je u visoku travu (foto: S. M. Sunara)


Pregledavanje skulpture (foto: S. M. Sunara)

Na izlazu iz Željezare dočekala nas je ekipa HRT-a koja se jako zainteresirala za projekt "Tvornica baštine Željezara Sisak" i naš rad na očuvanju kulturne baštine Kolonije. Ekipa nas je pratila dok smo dokumentirali stanje skulptura iz parka u naselju Caprag.


HRT-ova ekipa "ulovila" nas je pokraj skulpture Peruška Bogdanića (foto: S. M. Sunara)

Ravnatelj Gradske galerije Striegl Zoran Burojević pozvao nas je na ručak u svoju vikendicu pa smo poslijepodne proveli u seocu Brest pored Petrinje. Gospodin Zoran je pripremio ukusnu peku s gljivama koje je sâm ubrao u obližnjoj šumi. U dobrome društvu i uz dobar zalogaj, vrijeme je brzo prošlo.



Vratili smo se u Sisak siti i spremni za nove radne pobjede: do kasnih noćnih sati listali smo stara izdanja Vjesnika Željezare u potrazi za tekstovima o skulpturama nastalim u sklopu Kolonije i njihovim fotografijama.


Noćna smjena (foto: S. M. Sunara)

Nema komentara:

Objavi komentar