ponedjeljak, 25. studenoga 2013.

Naš semestar u Kölnu

PIŠE Ana Šapina
Uredila: Sagita Mirjam Sunara, doc.


Moja kolegica Ivana Duvnjak i ja ovaj semestar provodimo u Kölnu, na Institutu za konzervatorsko-restauratorske znanosti Sveučilišta primijenjenih znanosti (Cologne Institute of Conservation Science, CICS). O procesu prijave na Erasmus već smo pisale, a što nakon toga – pročitajte u ovome članku.


Ja i Ivana ispred čuvene kölnske katedrale

Traženje stana

Prijavili ste se... Konačno su stigli rezultati. Primljeni ste! Što dalje?!

Ako ste se odlučili za fakultet u Kölnu, najbitnije je početi sa traženjem smještaja. Situacija sa stanovima u ovom gradu je jako teška: cijene su visoke, a izbor vrlo ograničen pa morate biti jako brzi. Postoji nekoliko studentskih domova kojima upravlja sveučilišna organizacija Studentenwerk. Prijaviti se treba puno ranije, ali nemojte očekivati da će rezultati doći sami od sebe. Morate poslati jaaako puno e-mailova Studentenwerku da biste saznali imaju li mjesto za vas. Nemojte se ustručavati, budite uporni.

Ivana i ja, nažalost, nismo dobile mjesto u studentskom domu pa smo se bacile na traženje stana. Preko interneta je jako teško naći mjesto za stanovanje. U većini slučajeva vlasnici vas žele osobno upoznati pa prednost dobiju osobe koje su već u Kölnu. Prilikom traženja stana trebate biti jako, jako oprezni, jer postoji mnogo lažnih oglasa, gdje vas samo pokušavaju opljačkati.(!)

Budući da same nismo mogle baš puno napraviti iz Splita, prijavile smo se za buddy program udruge KARIBU (udruga slična ESN-u, ali ima samo buddy program). Naš nam je buddy pronašao stan i sve je bilo spremno za naš dolazak.


Provjera vremenske prognoze prije putovanja


Dolazak u Köln

Odabir kolegija

Traženja stana nije bilo naša jedina briga; morale smo riješiti puno "papirologije". Za početak, trebalo je napraviti tzv. Learning Agreement i sastaviti popis kolegija koje ćemo pratiti tijekom semestra. Prilikom odabira kolegija ne morate biti previše precizni, jer se tijekom prvoga mjeseca od početka semestra u ugovor mogu unositi izmjene. To je sjajna stvar, jer tijekom tih mjesec dana možete ići na predavanja iz svih kolegija (na svim odsjecima) i na kraju izabrati ona koja vas najviše zanimaju. Osim toga, Erasmus vam nudi priliku da upišete tečaj jezika države u kojoj boravite. I taj tečaj nosi nekoliko ECTS bodova. Nakon što uspješno položimo završni ispit, Ivana i ja dobit ćemo certifikat o poznavanju njemačkog jezika.

Predavanja su nam već odavno počela, a i prvi ispiti se pomalo bliže. Sva su predavanja na njemačkom jeziku pa nam nastavu, priznajemo, nije uvijek lako pratiti. Ipak, polako (ali sigurno!) savladavamo složenu stručnu terminologiju što će nam, vjerujemo, u budućnosti puno koristiti.


Boravak u Kölnu iskoristile smo za upoznavanje njegove bogate kulturne baštine

Na čemu trenutno radimo?

Baš kao i na našem, splitskom studiju konzervacije-restauracije, praktičan rad na umjetninama i ovdje zauzima važno mjesto. Ivani i meni praksa je osobito drag dio Erasmus iskustva. Ja trenutno radim na polikromiranoj drvenoj skulpturi Bogorodice iz 12. stoljeća, a Ivana, koja specijalizira konzerviranje-restauriranje kamena, na jednom arhitektonskom ulomku. Konkretne zahvate još nismo počele raditi, jer se ovdje najviše vremena posvećuje dokumentaciji. Dok se sve detaljno ne prouči i ne zapiše, umjetnine se ne diraju. Premda bismo najrađe "zasukale rukave" i bacile se na posao, sigurne smo da će nam ovo iskustvo puno značiti te da ćemo do kraja semestra usavršiti vještine dokumentiranja.

Naravno, sve na fakultetu je jako zanimljivo. Već smo sada naučile puno toga novog i sigurne smo da će se do kraja semestra još proširiti svoje znanje.


Članovi ESN-a