utorak, 27. ožujka 2012.

Split u travnju domaćin godišnjeg susreta studenata konzervacije-restauracije

PIŠE Stjepan Krešić
Ispravila: Sagita Mirjam Sunara, doc.


I ove se godine održava Međunarodna konferencija studija konzervacije-restauracije. Studenti konzervacije-restauracije Umjetničke akademije u Splitu ugostit će kolege sa Sveučilišta u Ljubljani, Zagrebu i Dubrovniku. Konferencija će se održati 13. i 14. travnja u sjevernom tornju Sveučilišne knjižnice.



U ta dva dana, studenti restauracije, ali i svi oni koji žele naučiti nešto o zaštiti kulturne baštine, moći će poslušati čak 14 studentskih predavanja. Teme su raznolike; od dijagnostičkih ispitivanja i preventivne konzervacije do prikaza restauratorskih zahvata na zidnim slikama, kamenim spomenicima, keramici, čak i grafitima! To nije sve; u Sveučilišnoj knjižnici održat će se izložba studentskih postera, zapravo poster-prezentacije konzervatorsko-restauratorskih projekata, i okrugli stol na kojemu će se razgovarati o polaganju stručnog ispita i licenciranju konzervatora-restauratora. Šećer na kraju: obilazak radionica Akademijinog Odsjeka za konzervaciju-restauraciju uz stručno vodstvo studenata i nastavnika!


Posjet restauratorskim radionicama Umjetničke akademije prilika je da vidite kako se "liječe" umjetnine. Sara Schmidt, studentica treće godine, govorit će o konzervatorsko-restauratorskom zahvatu na jednom drvenom polikromiranom reljefu.


Apsolvent Vedran Kundić prezentirat će izradu replike dijela oltarne pregrade iz 10. stoljeća

Konferenciju organizira grupica od deset studenata predvođena docenticom Sagitom Mirjam Sunarom. I ja sam član organizacijskog odbora. Organizacija konferencije svima nam je bila prilika da naučimo nešto novo: tražili smo sponzore i smještaj za predavače, dizajnirali postere i pozivnice, promovirali događaj, čak smo izradili web stranicu!

Jedan od mojih zadataka bio je prikupljanje novčanih sredstava. Kao član Studentskog zbora Umjetničke akademije, trebao sam prijaviti naš projekt na natječaj Studentskoga zbora Sveučilišta u Splitu. Prijava za natječaj zahtijevala je ispunjavanje nekoliko obrazaca, prikupljanje ponuda i izradu troškovnika. Nastojali smo pojasniti da je konferencija važna za sve studente Splitskoga sveučilišta, ne samo za nas pedesetak s Umjetničke akademije. Konferencija će, naime, biti otvorena za javnost pa će svi studenti i nastavnici Splitskoga sveučilišta moći pratiti predavanja. Studenti će na konferenciji predstavljati projekte zaštite baštine, a ta je problematika povezana s arhitekturom, povijesti umjetnosti, kemijom, fizikom, biologijom, čak i forenzikom. Naša konferencija, dakle, potiče interdisciplinarnost i postavlja temelj za suradnju između (studenata) različitih fakulteta.

Drago nam je da je Studentski zbor Sveučilišta u Splitu prepoznao 9. međunarodnu konferenciju konzervacije-restauracije kao projekt koji vrijedi podržati te je postao jedan od naših sponzora. Moram dodati da je projekt naišao na potporu brojnih tvrtki, kojima se, u ime cijelog organizacijskog odbora, ovim putem zahvaljujem. To su: Crescat d.o.o., Klesarstvo Jakšić, Juriček – trgovina za obrt, AdriaPapir i Salona Var d.o.o. Zahvale upućujem ravnatelju Sveučilišne knjižnice, Petru Kroli, koji nam je ustupio prostor za održavanje konferencije, potom docentici Kristini Restović i njezinom kolegi Ediju Matuliću s Odsjeka za slikarstvo, koji sa svojim studentima tiskaju pozivnice i plakate za našu konferenciju, te Ivanu Kovačeviću, ravnatelju Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split, koji nam je omogućio tiskanje brošura s programom konferencije i sažecima izlaganja. (Program i sažetke možete pogledati ovdje.) Hvala gospodinu Danijelu Gudelju iz Sveučilišne knjižnice, gospodinu Marku Dragunu iz Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju – Split, Piniji Poljaković i Marini Osmančević iz radio-emisije "Kroz Bolonju i prašumu", uredništvu sveučilišnog lista Universitas, Goranu Biličiću, uredniku splitskog.portala, te svima koji podržavaju naš projekt preko FB stranice Odsjeka za konzervaciju-restauraciju.

Čini mi se da i zahvale na dodjeli Oscara traju kraće pa ću zaključiti ovaj post sljedećom porukom: Pozivam vas da svojim dolaskom uveličate ovaj događaj i usput naučite nešto o čuvanju i obnovi kulturne baštine. :)


Pozivnice i plakate tiskaju studenti slikarstva i dizajna vizualnih komunikacija u sklopu izbornog kolegija Grafika (foto: S. M. Sunara) 


Izrada pozivnica (foto: S. M. Sunara)