subota, 27. travnja 2013.

Deseti rođendan Međunarodne konferencije studija konzervacije-restauracije

PIŠE Sara Schmidt
Uredila: Sagita Mirjam Sunara, doc.
Fotografije: S. M. Sunara 

Albume s fotografijama potražite na FB stranici Odsjeka za konzervaciju-restauraciju: prvi dan, drugi dan, treći dan.


Međunarodnu konferenciju studija konzervacije-restauracije, desetu po redu, ove je godine organizirao Odjel za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku. Konferencija se održavala od 19. do 21. travnja u središnjoj zgradi dubovačkog kampusa.


Studenti Odjela za umjetnost i restauraciju iz Dubrovnika napravili su seriju plakata za konferenciju

Prof. dr. sc. Krunoslav Pisk, pročelnik Odjela za umjetnost i restauraciju, otvorio je konferenciju. Nakon toga su uslijedila predavanja studenata konzervacije-restauracije Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu, Akademije za likovnu umjetnost i oblikovanje Sveučilišta u Ljubljani i Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku.


Predavanja su se održavala u središnjoj zgradi dubrovačkog kampusa

Program je bio koncipiran tako da su se predavanja održavala u setovima (dva predavanja u jednom setu). Nakon svakog seta slijedila je kratka pauza tijekom koje su se predavači, mentori i gosti mogli osvježiti pićem i zasladiti kolačićima koji su bili posluženi ispred dvorane za predavanja. Bila je to i prilika za razgledavanje postera. Njih je ove godine bilo manje nego lani – svega četiri. Domaćini su nas  poslijepodne počastili izvrsnim ručkom.


Posteri

Teme su bile raznolike, ponešto iz svake specijalizacije. Prvoga dana konferencije čuli smo deset izlaganja: "Konzervatorsko-restauratorski zahvat na ulomcima zidnih oslika s arheoloških lokaliteta sv. Martin u Umagu" (Petar Gudelj), "Antički fragmenti zidnih slika iz Knedlovog vrta u Kranju i problematika konzerviranja-restauriranja zidnih slika iz arheološkog nalazišta" (Pika Škerlj), "Istražni i konzervatorsko-restauratorski radovi na preostalom inventaru kapele sv. Jakova na Očuri" (Petra Kovačević i Karlo Vučković), "Dubliranje slika s naglaskom na reverzibilnosti i minimalnim intervencijama: metoda prskanja ljepila" (Andreja Ravnikar), "Izrada replike kamenog pluteja iz crkve sv. Petra Velikog u Dubrovniku" (Vedran Kundić), "Problematika restauracije male burse složene konstrukcije" (Ana Vlašica), "Istraživački radovi na štafelajnim slikama metodom rendgenske fluorescentne analize" (Tina Bertović), "Testiranje utjecaja postupka konsolidacije otopinom Paraloida B72 na sorpcijska svojstva degradiranog drva" (Suzana Antolović), "Čišćenje ukrasnog okvira iz crkve sv. Križa u Splitu: ispitivanje učinkovitosti enzima" (Petra Perlain) i "Conservation-restoration of a modern and a contemporary painting "(Liza Lampič).


Predavanjima su se predstavili studenti iz Zagreba, Dubrovnika, Ljubljane i Splita

Nakon zadnjeg predavanja organizatori su nas poveli u obilazak novouređenih radionica Odjela za umjetnost i restauraciju, a onda smo s društvom krenuli u razgledavanje grada.


Posjet radionicama


Radionica za konzervaciju-restauraciju drva

Subota je bila više nego zanimljiva. Dobro raspoloženi, rano ujutro krenuli smo na cjelodnevni izlet u Crnu Goru. Moja kolegica Lucija priprema kratko izvješće o posjetu Kotoru i Cetinju pa vas pozivam(o) da pratite naš blog.

U nedjelju su održana još četiri predavanja: "Konzervatorsko-restauratorski radovi na slici Isus na križu iz Dijecezanskog muzeja u Zagrebu" (Ana-Marija Ljubo), "Konzervatorsko-restauratorski zahvat na skulpturi Konj i konjanik Raula Goldonija" (Marta Stanić i Neven Peko), "Pozitivni i negativni učinci elektromagnetskog zračenja u restauraciji papira" (Karmen Lečić) i "Jatagan bjelosapac – između funkcionalnosti i estetike" (Tina Tomšič).

Iako su svi predavači odlično odradili posao, moram istaknuti jednog studenta koji nije bio samo predavač, već i organizator konferencije, moderator predavanja te naš vodič po Crnoj Gori. To je Neven Peko s Odjela za umjetnost i restauraciju. Naša profesorica Sagita napravila je s njim intervju; koga zanima - ovdje ga može pročitati.


Neven Peko

Nagrada "Zvonimir Wyroubal" ove se godine dodjeljivala u dvije kategorije - najbolje predavanje i najbolji poster - pa je nakon zadnjeg izlaganja uslijedilo glasovanje. Očekivano, nagradu za najbolje predavanje dobio je naš kolega Vedran Kundić za svoju edukativnu i, jednostavno, čarobnu prezentaciju. Drugo mjesto u toj kategoriji osvojili su Marta Stanić i Neven Peko, a treće (opet naša) Petra Perlain. Nagrada "Zvonimir Wyroubal" za najbolji poster pripala je Moniki Lolić, studentici dubrovačkog sveučilišta. Predavače i autore postera jako je razveselilo to što je svatko dobio neki poklon, što je lijepa novost ovogodišnje konferencije.


Plaketa "Zvonimir Wyroubal" (zašto nagrada nosi njegovo ime, pročitajte ovdje)


Vedran Kundić dobio je nagradu za najbolje predavanje


Monika Lolić, dobitnica nagrade za najbolji poster, sa svojom mentoricom Nađom Lučić

Nažalost, kolege iz Slovenije morali su nas nešto ranije napustiti pa nisu imali vremena za zajedničku fotografiju i oproštajnu kavicu.


Ovogodišnja je konferencija bila izrazito uspješna i sjajno organizirana. Sve u svemu, uživali smo!