utorak, 2. listopada 2012.

Sudjelovanje u projektu "Tvornica baštine Željezara Sisak"

PIŠE Tina Tomšič




Konzervatorski odjel u Sisku, Gradska galerija Striegl i Gradski muzej Sisak ove su godine pokrenuli projekt "Tvornica baštine Željezara Sisak" kojemu je jedan od ciljeva zaštita, obnova i propisno prezentiranje javnih skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezara Sisak. Park skulptura danas tvori 38 planski postavljenih skulptura koje se nalaze na području naselja Caprag. Kolonija, koja je slovila za jednu od najkvalitetnijih likovnih manifestacija u Hrvatskoj, održavala se između 1971. i 1990. godine, a u njoj je sudjelovalo više od 180 umjetnika.

Suradnja s Odsjekom za konzervaciju-restauraciju splitske Umjetničke akademije dogovorena je prije ljeta. Naš je zadatak osmisliti metodologiju konzervatorsko-restauratorskog zahvata, izraditi plan preventivne zaštite i održavanja skulptura te restaurirati nekoliko radova. Suradnja je dogovorena do 2016. godine, a odvijat će se kroz nekoliko konzervatorsko-restauratorskih radionica. Radionice će voditi  profesorice Valentina Ljubić Tobisch i Sagita Mirjam Sunara, a u njima će sudjelovati studenti konzervacije-restauracije.


Plakat koji najavljuje našu konzervatorsko-restauratorsku radionicu (foto: S. M. Sunara)

Prva radionica odvija se od 1. do 5. listopada. Zahtjevan organizacijski dio posla obavila je pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku, Ivana Miletić Čakširan.

U Sisak su doputovale četiri splitske studentice: Filipa Sršen, Vanda Krstinić (2. godina), Nađa Šperac i Tina Tomšič (3. godina). Prate ih profesorice Ljubić i Sunara. S nama je jedan dan provela i Mirta Pavić koja na splitskom studiju predaje konzerviranje-restauriranje suvremene umjetnosti. Sudionici prve radionice imaju zadatak prirediti pismenu i fotografsku dokumentaciju zatečenoga stanja svih 38 skulptura, prikupiti arhivski materijal o njihovom nastanku i povijesti te predložiti hitne mjere zaštite.


Turistička zajednica poklonila nam je knjigu o Sisačko-moslavačkoj županiji i nekoliko lijepih brošura (foto: S. M. Sunara)

Prvoga dana radionice ravnatelj Galerije Striegl Zoran Burojević održao je uvodno predavanje o Koloniji, osvrnuvši se pritom na dugu tradiciju likovnosti u sisačkome kraju. Ivana Miletić Čakširan objasnila je kako je pokrenut projekt "Tvornica baštine Željezara Sisak".


Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku, organizirala je našu radionicu (foto: S. M. Sunara) 

Nakon što nam je gradonačelnik Dinko Pintarić zaželio dobrodošlicu, uslijedila su predavanja naših triju profesorica. One su predstavile Umjetničku akademiju i objasnile važnost konzervatorsko-restauratorske profesije. U kratkim su crtama izložile plan naših aktivnosti u Sisku te se osvrnule na problematiku očuvanja suvremenih skulptura na javnim površinama. U popodnevnim satima pregledali smo većinu skulptura koje su obuhvaćene projektom, nakon čega smo pristupili izradi smjernica za dokumentiranje njihovog stanja.


Pregledavanje skulptura (foto: S. M. Sunara)

Zajednička fotografija sudionika prve konzervatorsko-restauratorske radionice organizirane u sklopu projekta "Tvornica baštine Željezara Sisak" (foto: slučajni prolaznik)

Nema komentara:

Objavi komentar