ponedjeljak, 23. rujna 2013.

Prvi radni dan u Sisku

PIŠE Josip Nižetić
Uredila: Sagita Mirjam Sunara, doc.
Fotografije: S. M. Sunara


Prvi nam je (radni) dan u Sisku; na posao smo krenuli puni strepnje, ali ambiciozni. Uz doručak smo slušali Tinino i Nađino predavanje o Koloniji i prvoj konzervatorsko-restauratorskoj radionici u Parku skulptura u Sisku. Nakon toga smo se ispred gradske knjižnice u Capragu sastali s komunalcima, objasnili im što od njih očekujemo i krenuli prema prvoj skulpturi, Kompozicija I i II Boška Atanackovića. Ubacili smo u petu brzinu i krenuli sa čišćenjem betonskih podnožja i spuštanjem razine okolnoga tla. Bilo je dosta kopanja, lopatanja i metenja; pronašli smo i nekoliko "arheoloških ulomaka": franja, flomastera, krhotina staklenih boca... Donji dio skulpture očistili smo od zemlje i obraštaja.

Atanackovićeve su skulpture zarasle u grmlje i travu. Jedna je skulptura "isklizala" s betonskog podnožja pa ju je trebalo vratiti na mjesto

Moja kolegica Benedikta spremna je za rad! Današnji alati: vrtne lopatice i četke

Radna akcija

Kolegice Nađa i Tina "prebacile" su se na skulpturu Zvonimira Kamenara Leptir. Skulpturu su očetkale, a betonsko podnožje očistile. Komunalci su pokosili travu i dovršili čišćenje. Za to je vrijeme drugi tim počeo raditi na Kamenarovoj skulpturi Imaginarni stroj. U šupljinama u unutrašnjosti skulpture nalazilo se puno zemlje i smeća koje je bilo jako teško izvaditi. Travu oko betonskog podnožja skulpture trebalo je pokositi, a razinu tla spustiti. Slični, ali nešto manje "arheološki" radovi odvijali su se na skulpturama Govornik (Ante Rašić), Visoki napon (Belizar Bahorić), Grad (Ante Kuduz) i Zid (Dora Kovačević). Čišćenje donjeg dijela skulpture Forma I (Hamo Čavrk) bilo je nešto zahtjevnije.


Čišćenje Kamenarova Leptira

Cijela se ekipa sastala kraj velike Ružićeve skulpture Vrata. Zbrojili smo snage da bi Vrata zablistala novim sjajem. Najviše smo vremena utrošili na čišćenje poda koji je bio prekriven mahovinom i debelim slojem zemlje. Da je skulptura u lošem stanju, to se još prošle godine znalo. Kad smo odstranili zemlju, vidjeli smo da je i željezna konstrukcija koja je pridržava u prilično lošem stanju.




Ružićeva Vrata prije i poslije čišćenja

Na kraju smo došli do skulpture Zlatka Zlatića Zgurić i obitelj. Budući da su Zgurići jako dobro očuvani, posla oko čišćenja nije bilo puno.

Nakon kratkog predaha zaputili smo se u zgradu bivšeg Instituta Željezare Sisak. Pogledali smo dva dokumentarna filma o Željezari; prvog je režirao Goran Dević, a drugog umjetnik Marijan Crtalić.  Nakon toga je uslijedilo predavanje dr. sc. Jesenka Horvata i Ane Sopina, "Artefakt i okruženje". Predavači su govorili o parkovima skulpture u Zagrebu te o različitim oblicima umjetnosti u javnom prostoru: o grafitima, performansima, o industrijskoj baštini, a osobito o arhitekturi koja ima umjetničku vrijednost i koja igra važnu ulogu kod uklapanja spomenika u okoliš i kod prezentacije građevine kao spomenika.


Alma Trauber iz Gradske galerije Striegl predstavlja predavače

Nakon večere smo još malo radili na dokumentaciji i sređivali fotografije, a onda smo, siti i zadovoljni obavljenim poslom, otišli na počinak.

Nema komentara:

Objavi komentar