nedjelja, 11. studenoga 2012.

"Tvornica" u novinama

PIŠE Sagita Mirjam Sunara, doc.

U subotu 6. listopada u Večernjem listu objavljena je vijest o prvoj konzervatorsko-restauratorskoj radionici u sisačkome Parku skulptura. Članak naslovljen "Postavili temelj za restauraciju 38 skulptura" sve nas je jako obradovao.U listu splitskoga sveučilišta Universitas, koji izlazi jednom mjesečno kao podlistak Slobodne Dalmacije, prije nekoliko dana objavljen je veliki članak o suradnji Odsjeka za konzervaciju-restauraciju UMAS-a sa sisačkim konzervatorima i muzealcima. Tekst u cijelosti donosimo na našem blogu.


Pionirski projekt očuvanja skulptura u javnome prostoru

Objavljeno u Universitasu : listu Sveučilišta u Splitu, god. IV, br. 36, 5. studenoga 2012., str. 14

Restauracija četrdesetak skulptura u sklopu projekta "Tvornica baštine Željezara Sisak" – najvećeg sisačkog kulturnog projekta u u posljednjih dvadeset godina – povjerena je Odsjeku za konzervaciju-restauraciju UMAS-a

Početkom listopada u Sisku je održana prva u nizu konzervatorsko-restauratorskih radionica u sklopu kojih se od propadanja namjerava zaštititi četrdesetak skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak. Posao je povjeren Odsjeku za konzervaciju-restauraciju splitske Umjetničke akademije, a stručni tim predvode nastavnice Valentina Ljubić Tobisch, Sagita Mirjam Sunara i Mirta Pavić.

Obnova, zaštita i prezentacija skulptura

Sisački Park skulptura nedavno je zaštićen kao jedinstven spomenik u Hrvatskoj. Za to su zaslužne Alma Trauber iz Gradske galerije Striegl i Ivana Miletić Čakširan iz Konzervatorskog odjela u Sisku. Nakon pravne zaštite slijede konzervatorsko-restauratorski radovi. Suradnja Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu sa sisačkim konzervatorima dogovorena je do 2016. godine, a provodit će se kroz seriju radionica za studente. U sklopu prve radionice dokumentirano je zatečeno stanje skulptura i prikupljena građa o povijesti Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak. Do kraja provedbe projekta splitski stručnjaci osmislit će metodologiju konzervatorsko-restauratorskih zahvata na skulpturama, izraditi plan njihove preventivne zaštite i održavanja te restaurirati nekoliko najugroženijih djela.


Svaku je skulpturu trebalo izmjeriti, fotografirati i opisati 


Podaci o povijesti Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak prikupljali su se kroz intervjue

"Ovaj, u hrvatskim okvirima pionirski projekt, već je pobudio interes stranih stručnjaka," ističe Sagita Mirjam Sunara s Umjetničke akademije u Splitu. "Stupili smo u kontakt s Tomom Learnerom iz Gettyjeva instituta za restauriranje u Los Angelesu. Zanimanje američkih kolega govori nam da smo na pravome putu."

Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku, smatra da bi se u sisačkome Parku skulptura mogao stvoriti model obnove, zaštite i prezentacije skulptura u javnom prostoru izrađenih od metala. "Kao takav, model se može koristiti u konzervatorskoj struci, u obrazovne svrhe i sl."

Projekt "Tvornica baštine Željezara Sisak"

Konzervatorsko-restauratorske radionice u sisačkome Parku skulptura dio su projekta "Tvornica baštine Željezara Sisak" koji su pokrenuli Gradska galerija Striegl, Gradski muzej Sisak i Konzervatorski odjel u Sisku. "Projekt uključuje istraživanje i revitalizaciju kulturnih vrijednosti koje je Željezara stvorila nakon Drugog svjetskog rata kao i  nastalog industrijskog krajolika, radničkog stambenog naselja te parkovne arhitekture na području sisačkog naselja Caprag," objašnjava Miletić Čakširan. "Planiramo organizirati izložbe, javna predavanja, znanstvene i stručne skupove, književne večeri... Vjerujem da će projekt znatno pridonijeti razvoju kulturnog turizma grada Siska, ali i cijele regije."

Umjetnička zbirka Željezare Sisak nekoć je brojala više od 700 radova suvremenih umjetnika. Propašću tvornice započelo je njezino raslojavanje; slike, skulpture, grafike i fotografije raznosile su se ili su jednostavno bačene. Buđenju javne svijesti o vrijednosti tog kulturnoga blaga pridonio je "Volonterski kamp" koji je 2007. godine organizirao Gradski muzej Sisak. Otprilike u to vrijeme temom sisačke Željezare i (sudbine) umjetničkih djela nastalih u sklopu Kolonije počeo se baviti suvremeni umjetnik Marijan Crtalić. Taj mu je projekt 2009. godine donio prestižnu nagradu T-HT-a i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Sredinom ove godine u Gradskome muzeju Sisak otvorena je izložba o Željezarinoj zbirci slika, koju je muzej dobio na čuvanje od bivšega vlasnika dijela Željezare, CMC-a Sisak d.o.o. Vlatko Čakširan i Iskra Baćani, autori izložbe i kataloga, ističu da sačuvana građa predstavlja tek djelić nekadašnje kolekcije sisačke Željezare.


Sudionici radionice s pročelnicom sisačkih konzervatora, I. Miletić Čakširan (u sredini)


Online dnevnik rada 
U prvoj konzervatorsko-restauratorskoj  radionici sudjelovale su četiri studentice konzervacije-restauracije: Filipa Sršen, Vanda Krstinić, Nađa Šperac i Tina Tomšič. Njima je to bila prilika da teorijska znanja prevedu u praksu. O rezultatima svojega rada redovito su izvještavale na blogu Stažiranje među umjetninama. Iduća konzervatorsko-restauratorska radionica održat će se u proljeće 2013. godine.

Siščani, uključite se!
Restauratori pozivaju stanovnike grada Siska koji raspolažu starim fotografijama, izrescima iz novina i drugim materijalima koji svjedoče o nastanku, postavljanju i nekadašnjem izgledu skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak, da te materijale dostave Konzervatorskom odjelu u Sisku (Ivana Meštrovića 28, 44000 Sisak). Prikupljena građa pomoći će im da odgonetnu kako su skulpture izvorno izgledale.

Nema komentara:

Objavi komentar