ponedjeljak, 10. siječnja 2011.

Muka po platnu, 2. dio

PIŠE Petra Perlain
Ispravila: Sagita Mirjam Sunara, v. as.
Fotografije: Sagita Mirjam Sunara, v. as.


Pregledale smo sve tekstilne umetke. Tekstilni umetci (eng. fabric inlays), razlikuju se od zakrpa po tome što "upadaju" točno u oštećenje. Zakrpa dimenzijama premašuje oštećenje i lijepi se na poleđinu slike. Na sljedećoj su slici konture zakrpe označene crvenom crtkanom linijom, a pozicije umetaka žutim strelicama.


Neke je umetke trebalo zamijeniti, jer su se prilikom napinjanja slike na podokvir odvojili od platna. Platno je, naime, prije napinjanja bilo navlaženo, a kad se osušilo dodatno se zateglo, što je na nekim mjestima rezultiralo odvajanjem (ispadanjem) tekstilnih umetaka. Kod nekih je umetaka samo trebalo dodati ljepila duž rubova i zapeglati ih preko Melinexa.

Radi lakšeg snalaženja, problematični umetci označeni su strelicama od samoljepljivog papira. Uklonjeni su mehanički, skalpelom, ili – gdje je bilo više ljepila – kombinacijom mehaničkog djelovanja i zagrijavanja vrućom iglom.

Postupak izrade novih umetaka je sljedeći: na mjesto oštećenja stavi se Melinex folija, markerom se precrta kontura oštećenja, crtež se prenese na novo platno, a umetak izreže skalpelom.


Platno iz kojeg smo izrezivali umetke je laneno platno čija tekstura i gustoća tkanja odgovaraju tekstilnom nositelju slike. Platno je nekoliko puta vlaženo i dotezano na radnom podokviru, a onda impregnirano toplom 7%-tnom tutkalnom otopinom.

Kad je umetak izrezan, duž njegovih rubova i rubova oštećenja nanese se ljepilo. Koristili smo Polyamid Textil Schweisspulver koji se reaktivira vrućom iglom.


Umetak se zatim "ubaci" u rupu u platnu - treba paziti da bude u ravnini s tekstilnim nositeljem.


Na kraju se sve zapegla toplom peglicom, a višak ljepila ukloni skalpelom (prethodno se može reaktivirati uz pomoć vruće igle).


U platnu je bilo nekoliko rupica koje je trebalo zapuniti. U rupice smo umetali zavijene niti platna i malo ljepila.

Nema komentara:

Objavi komentar