utorak, 26. rujna 2017.

Šesta konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura u Sisku, osmi dan

PIŠE: Lucija Jolić (1. godina)
Dopunila: dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, doc. art.
Fotografije: S. M. Sunara

U tekstu se opisuje osmi dan 6. konzervatorsko-restauratorske radionice u Parku skulptura Željezare Sisak u Sisku koja je trajala od 6. do 14. rujna 2017. Konzervatorsko-restauratorske radionice u sisačkome Parku skulptura održavaju se svake godine. O prethodnim radionicama pisali smo ovdje. (Tekstovi su izlistani u obrnutom vremenskom slijedu, što znači da se najrecentniji članci nalaze na vrhu stranice.)



Osmi dan radionice, 13. rujna 2017., počeo je radnom kavom: trebalo je detaljno razraditi plan aktivnosti, jer nam je preostalo još malo vremena u Sisku.

Profesorica Sagita Mirjam Sunara i stažistica Tina Tomšič povele su nas do skulpture Vere Fischer Cvijet. Njih su dvije već izradile fotografsku dokumentaciju i zabilježile osnovne podatke o tehnologiji izrade skulpture i njezinom zatečenom stanju.

Prije nekoliko mjeseci, prilikom izvođenja građevinskih radova na obližnjem bazenskom kompleksu, skulptura je došla u kontakt s građevinskim strojem. Skulptura je u toj priči, dakako, izvukla deblji kraj. Na temelju fotografije koja je snimljena prošle godine i vizualnog pregleda skulpture trebale smo objasniti kako su nastala oštećenja. Znali smo da je (u) skulpturu nešto udarilo, no iz kojega je pravca udar došao i pod kojim kutem, to smo trebale same utvrditi.


Skulptura Vere Fischer Cvijet: lijeva je fotografija snimljena u svibnju 2016., a desna u rujnu 2017. Fotografije su snimljene iz iste pozicije

Tu je na površinu isplivao naš detektivski instinkt. Kako bismo što vjernije rekonstruirale mogući slijed događaja, poslužile smo se papirnatom maketom koju smo same izradile. Izrada makete pomogla nam je da shvatimo kako je skulptura izrađena; od kojih je elemenata sastavljena i kako su ti elementi povezani u jednu cjelinu.


Jelena, Lucija i Katarina s maketom skulpture Cvijet

Svoje smo zaključke prezentirale profesorici Sunari i kolegici Tomšič. Naša se verzija događaja nije podudarala s njihovom, pa smo zajedno pregledali skulpturu u potrazi za fizičkim dokazima kojima bismo potkrijepili svoje hipoteze.


Oštećenje nastalo prilikom udara građevinskog stroja u skulpturu


Deformacija nastala kao posljedica udara


Na mjestu deformacije čelične trake došlo je do raspucavanje premaznih slojeva

Nedugo nakon toga na terenu nam se pridružio Marko Kopjar iz tvrtke Numikon koja je zadužena za izradu 3D skena skulpture Cvijet. Na naše oduševljenje, proces 3D skeniranja mogle smo pratiti iz prve ruke. Kolega Kopjar nam je u kratkim crtama objasnio postupak.









Nakon pauze za ručak, vratile smo se izradi grafičke dokumentacije za Ružićev reljef. Budući da smo na raspolaganju imale jednu skelu, posao je trebalo pametno raspodijeliti.

Rad smo privele kraju u kasnim poslijepodnevnim satima. Sutra nas je čekao novi, ujedno i zadnji radni dan – dan kada ćemo se pozdraviti sa Siskom, barem za ovu, 2017. godinu.

Nema komentara:

Objavi komentar