ponedjeljak, 9. listopada 2017.

Šesta konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura u Sisku, deveti dan

PIŠE: Jelena Hudinčec (3. godina)
Dopunila: dr. sc. Sagita Mirjam Sunara, doc. art.
Fotografije: S. M. Sunara

U tekstu se opisuje deveti i posljednji dan 6. konzervatorsko-restauratorske radionice u Parku skulptura Željezare Sisak u Sisku. Ovogodišnja je radionica trajala od 6. do 14. rujna. Konzervatorsko-restauratorske radionice u sisačkome Parku skulptura održavaju se svake godine. O prethodnim smo radionicama pisali ovdje. (Tekstovi su izlistani u obrnutom vremenskom slijedu, što znači da se najrecentniji članci nalaze na vrhu stranice.)



Zadnji dan ovogodišnje radionice osvanuo je nenadano brzo!

Naše posljednje jutro u Capragu bilo je vrlo intenzivno: trebalo je dovršiti grafičku i foto-dokumentaciju za reljef Branka Ružića Vrata i kompletirati nekoliko dokumentacijskih obrazaca koje smo popunjavali prošle godine (o tome smo pisali ovdje).

Naš se tim dijeli u dvije skupine. Prvu činimo profesorica Sagita Mirjam Sunara i ja; mi smo zadužene za dokumentaciju Ružićevih Vrata. Pripravnica Tina Tomšič i studentice Lucija Jolić i Katarina Strinić za to vrijeme obilaze skulpture iz Parka i bilježe, tj. opisuju njihovu neposrednu okolinu. Važno je naglasiti da okolina jako utječe na stanje skulptura. Oštećenja koja na njima nalazimo posljedica su djelovanja različitih štetnih čimbenika, a najčešće su kombinacija više njih (atmosferilije, neodržavanje, vandalizam, krađa itd.).





Radni dio dana završavamo prenošenjem skele u privremeno skladište. U tome nam opet pomažu gospodin Benišek iz Sisak-stana i kolega Neven Peko iz Gradskoga muzeja Sisak. U Muzeju se istoga dana otvara velika izložba o tvornici pića Segestica kojom se obilježava početak 5. Dana industrijske baštine grada Siska, pa smo veoma zahvalni ravnatelju, mr. sc. Vlatku Čakširanu, što nam je "posudio" Nevena.

Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela Ministarstva kulture RH, dolazi pogledati rezultate našega rada i pozdraviti se s nama. Priključuje joj se Đuro Tadić, direktor Sisak-stana koji nam je ovih dana osigurao skladište za skelu.

Upoznajemo i  Damira Petrovića iz Javne vatrogasne postrojbe grada Siska; on i njegovi kolege bili su uključeni u radionicu 2013. godine.

Pune dojmova obavljamo posljednje pripreme za povratak kući.

Sjedamo u automobil i krećemo prema Zagrebu. Vožnju kratimo razgovorom o ovogodišnjoj radionici, o razlikama i prednostima u odnosu na prošla izdanja, o očekivanjima koja smo imale prije dolaska u Sisak. Dakako, i o slatkim brigama vezanim za početak nove akademske godine.

Nenadano se zaustavljamo u Petrinji: profesorica Sunara i pripravnica Tina Tomšič organizirale su nam oproštajni ručak u izletištu "Korablja Tišinić". Kakvo iznenađenje! Osim jako ukusne hrane, ovo je izletište oaza prepuna raznolikih životinja od kojih neke slobodno šeću imanjem. Ljame, koze, jeleni, klokani, prepelice, vjeverice i fazani samo su dio tog šarolikog mnoštva uvijek spremnog za 'fotkanje'. Životinje daju poseban šarm ovom mjestu koje sigurno nećemo tek tako zaboraviti.


Katarina Strinić, Lucija Jolić, Jelena Hudinčec i Tina Tomšič









Dobro raspoloženi i punih trbuha nastavljamo putovanje. Ja se iskrcavam u Zagrebu, i odatle hvatam vlak za Koprivnicu. Ostatak tima nastavlja dalje prema Splitu.