utorak, 24. rujna 2013.

Drugi dan radionice

PIŠE Karmen Milić
Uredila: Sagita Mirjam Sunara, doc.
Fotografije: S. M. Sunara


Drugi dan je započeo prilično užurbano. Već u 8 sati imali smo zakazan sastanak s kapetanom vatrogasne postrojbe; vatrogasci su nam danas trebali pomoći oko čišćenja skulptura. (Hvala Ivani Miletić Čakširan, pročelnici Konzervatorskog odjela u Sisku, što je dogovorila tu suradnju!) Nakon kratkog dogovora, profesorica Ljubić Tobisch, Tina i Nađa ostale su čekati vatrogasno vozilo, dok je ostatak ekipe nastavio sa čišćenjem skulptura.

Prvu skulpturu, Crne vizije Josipa Zemana, pokušali smo još orošenu očistiti od hrđe. To se nije pokazalo osobito uspješnim pa smo očetkali bazu i odstranili dio zemlje oko skulpture. Neven je iskopao sondu i izmjerio visinu baze, a onda su nam se pridružili djelatnici gradske komunalne službe koji su nam pomogli u čišćenju i kopanju. Na kraju su pokosili okolnu travu.

Rano jutro u parku pored ulice koja vodi prema Željezari; lijevo se vidi Diminićeva skulptura Objekt II, a desno, u daljini, Zemanove Crne vizije 

Crne vizije - zatečeno stanje

Nešto dalje od Crnih vizija nalazi se velika skulptura Josipa Diminića, Objekt II. Sudeći po količini razbijenih staklenih boca koje smo našli u zemlji oko skulpture, može se zaključiti da je Objekt II popularno mjesto za pijanke. Vidjeli smo da je u unutrašnjosti skulpture netko palio vatru, a čini se da je u nekoliko navrata služila i kao WC. Lopatama smo odstranili smeće i naslage iz unutrašnjosti skulpture, očetkali betonsko podnožje i za desetak centimetara spustili razinu tla oko njega.

Diminićeva je skulptura često na meti vandala

Isti se posao – odstranjivanje suhih produkata korozije i biološkog obraštaja, spuštanje razine tla oko betonskih podnožja, košenje trave – ponavljao i kod ostalih skulptura: Bez jahača Peruška Bogdanića (ova se skulptura u katalogu vodi kao Poslijepodne jednog babuna, ali je gospodin Bogdanić profesorici Sagiti otkrio da to nije ispravan naziv), U spomen Jurju Dalmatincu Jure Žaje, Reljef u prostoru Dušana Subotića, Cvijet Vere Fischer, Krajputaš Josipa Diminića... Jučer i danas očistili smo ukupno 22 skulpture! U zemlji oko svake skulpture bilo je mnogo razbijenog stakla i ostataka plastične ambalaže. U skulpturi Bez jahača pronašli smo mravinjak!


Čišćenje Cvijeta Vere Fischer


Pokusno odstranjivanje lišajeva kistom i četkom


"Kupanje" Diminićeva Krajputaša

Pod budnim okom profesorice Valentine i naših kolegica Nađe i Tine, vatrogasci su oprali sve skulpture i njihova betonska podnožja.



Nedaleko od skulpture Reljef u prostoru, od koje je sačuvano samo metalno postolje, Benedikta je pronašla izrezani komad željeznog lima. Ulomak je bio  utisnut u zemlju i prekriven zemljom i lišćem. Zasigurno se radi o fragmentu nestale skulpture!


Dušan Subotić, Reljef u prostoru (od skulpture je sačuvano samo postolje)


Na pravokutno postolje nekoć je bio pričvršćen metalni reljef


Komad izrezanog lima koji je Benedikta pronašla u zemlji nedaleko od Subotićeve skulpture mogao bi pripadati baš njoj! Skulpturi, ne Benedikti. :)

Nakon ručka otišli smo do bivšeg Instituta Željezare Sisak gdje se, u staroj konferencijskoj sali na petome katu, održavalo predavanje "Željezara Sisak – nezaobilazni igrač na političkoj sceni grada i države". Predavač je bio dr. sc. Hrvoje Klasić s Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Gospodin Hrvoje nas je prije početka predavanja došao pozdraviti, što nas je jako obradovalo. U predavanju se osvrnuo na pozitivne i negativne strane političkog ustroja u Sisku, odnosno u Željezari, u razdoblju od kraja Drugog svjetskog rata do 1971. godine.  Govorio je o ekonomskom i gospodarskom stanju grada. Nama, mlađim generacijama, to je gotovo nepoznata tema.


I ova je večer "rezervirana" za pisanje izvješća o obavljenim radovima, uređivanje fotografske dokumentacije i dopunjavanje izvješća o zatečenom stanju skulptura...

Nema komentara:

Objavi komentar