nedjelja, 11. studenoga 2012.

"Tvornica" u novinama

PIŠE Sagita Mirjam Sunara, doc.

U subotu 6. listopada u Večernjem listu objavljena je vijest o prvoj konzervatorsko-restauratorskoj radionici u sisačkome Parku skulptura. Članak naslovljen "Postavili temelj za restauraciju 38 skulptura" sve nas je jako obradovao.



U listu splitskoga sveučilišta Universitas, koji izlazi jednom mjesečno kao podlistak Slobodne Dalmacije, prije nekoliko dana objavljen je veliki članak o suradnji Odsjeka za konzervaciju-restauraciju UMAS-a sa sisačkim konzervatorima i muzealcima. Tekst u cijelosti donosimo na našem blogu.


Pionirski projekt očuvanja skulptura u javnome prostoru

Objavljeno u Universitasu : listu Sveučilišta u Splitu, god. IV, br. 36, 5. studenoga 2012., str. 14

Restauracija četrdesetak skulptura u sklopu projekta "Tvornica baštine Željezara Sisak" – najvećeg sisačkog kulturnog projekta u u posljednjih dvadeset godina – povjerena je Odsjeku za konzervaciju-restauraciju UMAS-a

Početkom listopada u Sisku je održana prva u nizu konzervatorsko-restauratorskih radionica u sklopu kojih se od propadanja namjerava zaštititi četrdesetak skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak. Posao je povjeren Odsjeku za konzervaciju-restauraciju splitske Umjetničke akademije, a stručni tim predvode nastavnice Valentina Ljubić Tobisch, Sagita Mirjam Sunara i Mirta Pavić.

Obnova, zaštita i prezentacija skulptura

Sisački Park skulptura nedavno je zaštićen kao jedinstven spomenik u Hrvatskoj. Za to su zaslužne Alma Trauber iz Gradske galerije Striegl i Ivana Miletić Čakširan iz Konzervatorskog odjela u Sisku. Nakon pravne zaštite slijede konzervatorsko-restauratorski radovi. Suradnja Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu sa sisačkim konzervatorima dogovorena je do 2016. godine, a provodit će se kroz seriju radionica za studente. U sklopu prve radionice dokumentirano je zatečeno stanje skulptura i prikupljena građa o povijesti Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak. Do kraja provedbe projekta splitski stručnjaci osmislit će metodologiju konzervatorsko-restauratorskih zahvata na skulpturama, izraditi plan njihove preventivne zaštite i održavanja te restaurirati nekoliko najugroženijih djela.


Svaku je skulpturu trebalo izmjeriti, fotografirati i opisati 


Podaci o povijesti Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak prikupljali su se kroz intervjue

"Ovaj, u hrvatskim okvirima pionirski projekt, već je pobudio interes stranih stručnjaka," ističe Sagita Mirjam Sunara s Umjetničke akademije u Splitu. "Stupili smo u kontakt s Tomom Learnerom iz Gettyjeva instituta za restauriranje u Los Angelesu. Zanimanje američkih kolega govori nam da smo na pravome putu."

Ivana Miletić Čakširan, pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku, smatra da bi se u sisačkome Parku skulptura mogao stvoriti model obnove, zaštite i prezentacije skulptura u javnom prostoru izrađenih od metala. "Kao takav, model se može koristiti u konzervatorskoj struci, u obrazovne svrhe i sl."

Projekt "Tvornica baštine Željezara Sisak"

Konzervatorsko-restauratorske radionice u sisačkome Parku skulptura dio su projekta "Tvornica baštine Željezara Sisak" koji su pokrenuli Gradska galerija Striegl, Gradski muzej Sisak i Konzervatorski odjel u Sisku. "Projekt uključuje istraživanje i revitalizaciju kulturnih vrijednosti koje je Željezara stvorila nakon Drugog svjetskog rata kao i  nastalog industrijskog krajolika, radničkog stambenog naselja te parkovne arhitekture na području sisačkog naselja Caprag," objašnjava Miletić Čakširan. "Planiramo organizirati izložbe, javna predavanja, znanstvene i stručne skupove, književne večeri... Vjerujem da će projekt znatno pridonijeti razvoju kulturnog turizma grada Siska, ali i cijele regije."

Umjetnička zbirka Željezare Sisak nekoć je brojala više od 700 radova suvremenih umjetnika. Propašću tvornice započelo je njezino raslojavanje; slike, skulpture, grafike i fotografije raznosile su se ili su jednostavno bačene. Buđenju javne svijesti o vrijednosti tog kulturnoga blaga pridonio je "Volonterski kamp" koji je 2007. godine organizirao Gradski muzej Sisak. Otprilike u to vrijeme temom sisačke Željezare i (sudbine) umjetničkih djela nastalih u sklopu Kolonije počeo se baviti suvremeni umjetnik Marijan Crtalić. Taj mu je projekt 2009. godine donio prestižnu nagradu T-HT-a i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Sredinom ove godine u Gradskome muzeju Sisak otvorena je izložba o Željezarinoj zbirci slika, koju je muzej dobio na čuvanje od bivšega vlasnika dijela Željezare, CMC-a Sisak d.o.o. Vlatko Čakširan i Iskra Baćani, autori izložbe i kataloga, ističu da sačuvana građa predstavlja tek djelić nekadašnje kolekcije sisačke Željezare.


Sudionici radionice s pročelnicom sisačkih konzervatora, I. Miletić Čakširan (u sredini)


Online dnevnik rada 
U prvoj konzervatorsko-restauratorskoj  radionici sudjelovale su četiri studentice konzervacije-restauracije: Filipa Sršen, Vanda Krstinić, Nađa Šperac i Tina Tomšič. Njima je to bila prilika da teorijska znanja prevedu u praksu. O rezultatima svojega rada redovito su izvještavale na blogu Stažiranje među umjetninama. Iduća konzervatorsko-restauratorska radionica održat će se u proljeće 2013. godine.

Siščani, uključite se!
Restauratori pozivaju stanovnike grada Siska koji raspolažu starim fotografijama, izrescima iz novina i drugim materijalima koji svjedoče o nastanku, postavljanju i nekadašnjem izgledu skulptura nastalih u sklopu Kolonije likovnih umjetnika Željezare Sisak, da te materijale dostave Konzervatorskom odjelu u Sisku (Ivana Meštrovića 28, 44000 Sisak). Prikupljena građa pomoći će im da odgonetnu kako su skulpture izvorno izgledale.

Nema komentara:

Objavi komentar